Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kako zmanjšamo porabo goriva?
Nasveti za varčno vožnjo
Kako zmanjšamo porabo goriva?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.03.2022 01:57

Ob vse dražjem gorivu je koristno poznati načine, kako čim bolj zmanjšati porabo. Nekaj nasvetov je pripravila nemška organizacija Tüv Süd.

Urša Prosenjak

V višjo prestavi prestavimo pri 2000 vrt/min. Mnogi vozniki želijo zamenjati prestavo kasneje, a že pri 50 km/h lahko uporabimo četrto ali celo peto prestavo, odvisno od prestavnih razmerij v menjalniku in vrste motorja. Poraba goriva je nižja za kar petdeset odstotkov, če pri tej hitrosti vozimo v četrti prestavi in ​​ne v drugi. Novi samodejni menjalniki optimizirajo prestavno razmerje, pri ročnih menjalnikih pa je izbira prepuščena vozniku.

Ko se približujemo rdeči luči na semaforju, spustimo stopalko za plin in se počasneje približujmo križišču ter se tako izognemo močnemu zaviranju v zadnjem hipu.

Na avtocesti ne vozimo hitreje od 130 km/h. Ne le, da ni dovoljeno, tudi poraba goriva se s hitrostjo drastično poveča.

V avtu ne prevažajmo nepotrebne teže. Dodatnih 100 kilogramov poveča porabo za 0,3 litra. Na porabo negativno vplivajo tudi strešni kovčki in nosilci za kolesa, ki zmanjšajo aerodinamiko avta.

Porabo lahko zmanjšamo tudi z ustrezno napolnjenimi pnevmatikami. Že 0,2 bara premalo napolnjene pnevmatike povečajo porabo za 10 odstotkov.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto