Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Afriški pesek ni tako nedolžna nevšečnost
Skrb za vozilo
Afriški pesek ni tako nedolžna nevšečnost
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
19.03.2022 05:04

Če na avtu opazimo značilen rumen posip, gre ponavadi za puščavski pesek, ki ga je k nem prineslo iz Afrike.

Urša Prosenjak

Pred dnevi je Slovenijo ponovno dosegel oblak saharskega peska, ki tokrat zaradi suhega vremena na avtomobilih ni pustil bistvenih sledi. Ker pa je pojav razmeroma pogost in ker lahko v primeru dežja predstavlja precejšno nevšečnost lastnikom avtomobilov, je dobro vedeti, kako ravnati, če naš avto porumeni zaradi plasti peska.

Če je le možno, avto čimprej odpeljimo v avtopralnico, kjer ga bomo lahko očistili z zadostno količino vode. Čiščenje s suho krpo lahko poškoduje lak na vozilu, pa tudi, če avto čistimo ročno z manjšo količino vode, lahko delce peska vtremo v lak in povzročimo praske, zato moramo biti izjemno previdni.

Ker obstaja možnost, da so delci peska zašli tudi v kabino, moramo temeljito očistiti tudi notranjost, ki jo najprej posesamo, nato pa površine očistimo še z vlažno krpo ali čistilom za notranjost.

Če se bliža čas zamenjave kabinskega filtra, je treba to storiti takoj po peščeni nevihti, saj se lahko delci peska na ta način prenesejo v notranjost. Od avtomobila pa je odvisno, ali lahko filter zamenjamo sami, ali pa moramo avto peljati na servis.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto