Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Mladi vozniki smo lahko tudi vzor
Neca G. Strniša
Mladi vozniki smo lahko tudi vzor
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.04.2022 02:22

V dneh, ko se kandidatke in kandidati za najboljše mlade voznice in voznike letošnjega leta pripravljajo na praktično preizkušnjo na poligonu AMZS-jevega Centra varne vožnje na Vranskem, smo se pogovarjali z lansko zmagovalko, Neco G. Strniša.

Urša Prosenjak

Neca je 26-letna diplomirana delovna terapevtka, ki svoj prosti čas najraje preživlja z družino v naravi, pri srcu so ji takšna in drugačna potepanja, peš in tudi na kolesih. Zato niti ni presenetljivo, da se je pred enim letom odločila sodelovati v tekmovanju mladih voznikov. Premagala je konkurenco in pokazala najboljše teoretično znanje in praktične spretnosti, kar ji je prislužilo enoletno druženje s Fordom Focusom.

Mladi vozniki smo lahko tudi vzor

Čeprav je uradno še vedno mlada voznica, je za njo že precej prevoženih kilometrov, saj je prvič sedla za volan pri dobrih 17-ih in po opravljenih obveznih 20 urah vožnje z inštruktorjem nadaljevala s pridobivanjem vozniških spretnosti s spremljevalcem. »Svojih prvih voznih izkušenj se z veseljem spominjam, saj sem se za volanom od nekdaj počutila zelo udobno in sproščeno. V avtošoli sem vedno uživala, tudi moj inštruktor Matej je zares pripomogel k dobrim prvim izkušnjam na cesti,« pripoveduje o svojih prvih korakih v svet vožnje. Kmalu po svojem 18. rojstnem dnevu je opravila vozniški izpit in začela svojo samostojno pot za volanom. »Po opravljenem izpitu sem bila zares zadovoljna, predvsem svobode, ki jo predstavlja ta mejnik.«

Po osmih letih za volanom se je odločila preveriti svoje spretnosti na tekmovanju mladih voznikov, k čemer jo je vodila predvsem želja po zabavi in uživanju na poligonih, ki jih je spoznala že na tečaju za mlade voznike. »Že takrat sem uživala v vseh nalogah, ki so nam jih pripravili, zato sem predvsem iz radovednosti rešila spletni test, kjer sem bila dovolj uspešna, da sem se uvrstila v nadaljnji krog tekmovanja. Veselila sem se predvsem novih izkušenj in znanja, ki sem ga pridobila skozi naloge na tekmovanju.«

Mladi vozniki smo lahko tudi vzor

Tekmovanje je potekalo v treh stopnjah. Začelo se je s spletnim testom, kjer so morali tekmovalci v čim krajšem času odgovoriti na 20 vprašanj. 50 najboljših fantov in 50 najboljših deklet se je nato uvrstilo v polfinale tekmovanja, ki je potekalo na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. »Na tekmovanju smo se pomerili v 10 različnih nalogah, ki so od nas zahtevale različne spretnosti, sposobnosti, znanja in iznajdljivost. Na podlagi rezultatov polfinalnega tekmovanja je 10 najboljših fantov in 10 najboljših punc napredovalo v finale tekmovanja, kjer so nam sestavili 5 kompleksnejših nalog, na podlagi katerih so dobili moškega zmagovalca in žensko zmagovalko,« pripoveduje Neca, ki priznava, da jo je osvojeno prvo mesto presenetilo.

Poleg prijetnih izkušenj se je še posebej razveselila prve nagrade: enoletne uporabe avtomobila Ford Focus, ki jo zdaj že nekaj mesecev spremlja na vsakodnevnih potovanjih iz Trebnjega v službo v Ljubljano in nazaj. V tem času se je z njim že dodobra seznanila in z vsakim prevoženim kilometrom ji je bolj pri srcu. »Na cesti je zelo odziven in vozniku prijazen. Vsa dodatna oprema pripomore k udobju vožnje, v zimskih mesecih sem bila najbolj navdušena nad funkcijami gretja sedeža, volana in vetrobranskega stekla. Prvič sem se spoznala tudi z aktivnim tempomatom in asistenčnimi voznimi sistemi in priznam, da si ne znam več predstavljati vožnje brez njih. S Focusom sva v slabem letu skupnih potepanj doživela veliko lepih dogodivščin, najbolj pa sem hvaležna, da me vedno varno pripelje na cilj,« je Neca vidno navdušena nas svojim Focusom, ki je za nameček še privlačen ne pogled, krasijo pa ga tudi nalepke, ki ponosno razkrivajo spretnosti njegove voznice.

Mladi vozniki smo lahko tudi vzor

Kot tudi uradno najboljša za volanom pa mladim voznikom svetuje, naj se ne izogibajo vožnje. »Najboljši nasvet za mlade voznike je definitivno ta, da čim več vozijo. Z nabiranjem kilometrov se nabirajo tudi izkušnje in posledično izginja strah ali nezaupanje v svoje sposobnosti. Verjamem, da smo mladi vozniki lahko zgled starejšim, predvsem zato, ker imamo sveže znanje, pridobljeno v avtošoli. Z nabiranjem izkušenj lahko postanejo dobri in ugledni vozniki. In pa še en nasvet – prijavijo naj se na tekmovanje Najboljši za volanom, ker tam res pridobiš mnogo novega znanja in predvsem izkušenj, kar sta poleg materialnih največji nagradi.«

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto