Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ingver in pogled naprej
Potovalna slabost
Ingver in pogled naprej
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.05.2022 21:40

Potovalna slabost je težava, ki je doletela že vsakogar. Če imamo srečo, da še tako ostre ovinke na zadnjih sedežih preživimo relativno brez težav, smo se s slabostjo srečali posredno, ponavadi kot starši.

Urša Prosenjak

Za slabost med vožnjo so najbolj dovzetni otroci med 6 in 12 letom, njihove težave pa še poslabša dejstvo, da v avtomobilih potujejo na zadnjih sedežih. Slabost se namreč pojavi takrat, kadar središče ravnotežja ni združeno z vidom. To pomeni, da gibanja telesa in sile, ki delujejo na telo, niso sinhronizirane s tem, kar vidimo. Pogled je večinoma usmerjen izven avtomobila, na levo ali desno stran in ne sledi dinamiki ovinka. Slabost se torej pojavi, če gledamo skozi stranska okna in ne skozi vetrobransko steklo. Še huje pa je, če med vožnjo beremo.

Voznik lahko potnikom s slabostjo pomaga s čim bolj umirjeno vožnjo ter postanki po potrebi, potniki pa naj gledajo v smeri vožnje skozi vetrobransko steklo. Pred načrtovano vožnjo se lahko na morebitno slabost pripravimo tudi z zdravili, ki so dostopna v prosti prodaji v lekarnah, če pa se želimo izogniti stranskim učinkom, lahko posežemo po ingverjevih pripravkih, ki so enako učinkoviti.

V boju s potovalno slabostjo poskušajo pomagati tudi proizvajalci avtomobilov. Mercedes-Benz ponuja možnost uravnavanja prilagodljivega vzmetenja, ki omogoča trše vzmetenje v ovinkih, kar pomeni manj bočnega gibanja in manjšo možnost potovalne slabosti.

Nekatera podjetja že razvijajo nove sisteme, ki naj bi zmanjšali možnost pojava slabosti pri vožnji v avtonomnih avtomobilih, v katerih bodo vsi potniki brali knjige, časopise, gledali vsebine na infotainmentu ali mobilnih telefonih.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto