Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prenizek tlak v pnevmatikah lahko pomeni nevarnost
Skrb za pnevmatike
Prenizek tlak v pnevmatikah lahko pomeni nevarnost
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.08.2022 00:03

Prenizek tlak v pnevmatikah je običajno znak težave, zato ga je najbolje pregledati vsaka dva tedna, priporoča nemški avtomobilski klub (ADAC).

Urša Prosenjak

Med vožnjo lahko pnevmatike poberejo različne drobne predmete, kot so žeblji ali koščki razbitega stekla, kar jih lahko tudi poškoduje in postopoma izprazni. Obraba in starost še povečujeta tveganje. Tudi če ni vidnih poškodb, je treba pnevmatike zamenjati po največ osmih letih.

Če pride do poškodbe pnevmatike, bo iz nje uhajal zrak. Novejši avtomobili so opremljeni s sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah, vendar se tudi nanj ne moremo vedno zanašati. V nekaterih primerih se pnevmatike praznijo počasi, sistem pa zazna samo 20-odstotno izgubo tlaka. Zmanjšan tlak v pnevmatikah pa tudi brez tovrstnih pomagal opazimo po spremenjenem obnašanju avtomobila med vožnjo: avto vleče v levo ali desno, pri krmiljenju pa niha. Če opazimo katerega od teh znakov, se izogibajmo prehitri vožnji, avto ustavimo čim bolj previdno, na najbolj varnem možnem mestu, brez nenadnega zaviranja, saj lahko to povzroči zdrs zadka.

V primeru neobičajnega praznjenja pnevmatik, na primer, če se praznijo neenakomerno ali pa je tlak pretirano nizek ob vsakem preverjanju, je smiselno odpeljati avto k vulkanizerju, ki bo preveril stanje pnevmatik.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto