Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Od panike do sprostitve
Tesnoba za volanom
Od panike do sprostitve
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.08.2022 15:56

Rahla tesnoba med vožnjo ni razlog za skrb. Lahko je celo koristna, ker nam pomaga k večji zbranosti. Težava pa se pojavi, če nas med vožnjo ogrožajo napadi panike.

Urša Prosenjak

Napadi panike niso nujno povezani z vožnjo. Oseba, ki se spopada z njimi, jih lahko doživi kjerkoli, vendar pa so med vožnjo precej nevarnejši kot v supermarketu ali na tržnici. Zato je pomembno, da se napad panike še pravočasno prepreči, pri tem pa si lahko pomagamo z nekaj triki.

Distrakcija

Med vožnjo poslušajmo radio. Lahko prisluhnemo glasbi, ki nas sprošča, ali pa radijskim oddajam in podcastom, ki nas bodo zamotili z vsebino. Če bomo osredotočeni na nekaj drugega, bomo manj pozorni na svoje lastne občutke.

Vztrajanje pri vožnji

Če napad panike ni prehud in nas telesni simptomi, kot je vrtoglavica, ne ovirajo preveč, je smiselno nadaljevati z vožnjo, sčasoma pa nam lahko to pomaga tudi k premagovanju tesnobe za volanom.

Varna vožnja

Stres je eden glavnih povzročiteljev napadov panike. Z defenzivno vožnjo in vožnjo v skladu s predpisi bomo stres za volanom občutno zmanjšali. Upoštevajmo omejitve hitrosti, ne tvegajmo, uporabljajmo navigacijo, da se izognemo nevarnosti, da bi se izgubili, ne poskušajmo se s tveganimi manevri izogniti gneči.

Nadzorovano dihanje

Ko smo v stresu, dihamo pospešeno, kar lahko privede do hiperventiliranja in napada panike. Namesto hlastanja za zrakom poskušajmo dihati umirjeno in počasi, tako da vsak vdih traja 15 sekund ali več – vdihujemo 5 sekund, za 2 ali 3 sekunde zadržimo dih, nato pa izdihujemo 7 sekund. To bo preprečilo hiperventiliranje in izboljšalo raven ogljikovega dioksida v krvi. Umirjeno dihanje bo tudi pomagalo znižati srčni utrip.

Čim več vožnje

Več ko vozimo, manj nelagodja nam vožnja povzroča. Čas vožnje postopno podaljšujmo, s seboj pa lahko vzamemo tudi prijatelja, ki mu zaupamo, da nas bo bodril. Izberimo znane poti v bližini doma, z manj prometa in z nižjo hitrostjo.

Žal nobeden izmed teh ukrepov ne pomeni gotovosti, da se bomo napadom panike povsem izognili, lahko pa zmanjšamo njihovo pogostost in intenzivnost. V primeru zelo hudih težav pa je vendarle najbolje poiskati pomoč strokovnjaka.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto