Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Deset nasvetov za vožnjo v megli
Zima
Deset nasvetov za vožnjo v megli
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.11.2022 23:31

Vožnja v megli ni zgolj neprijetna in utrujajoča, pač pa tudi nevarna. Nadvse pomembno je, da v megli poskrbimo za svojo vidnost, pa tudi sami moramo biti še bolj pozorni na okolico kot sicer.

Urša Prosenjak

Neprijetnosti in nevarnosti vožnje skozi meglo lahko omilimo z upoštevanjem naslednjih 10 nasvetov:

  1)    Uporabimo sprednje meglenke, če jih avto ima. Nikoli ne uporabljajmo dolgih luči, saj bomo tako le slabše videli.

  2)    Uporabimo zadnjo meglenko.

  3)   Hitrost vožnje prilagodimo vidljivosti. Če je megla  gosta, moramo voziti precej počasneje, zato je takrat dobro vključiti vse štiri smernike, da nas bodo drugi vozniki pravočasno opazili. V takšnih razmerah je cesta pogosto spolzka, zato nas voznik za nami ne bo le opazil pozno, ampak bo njegova zavorna pot daljša, kar pomeni, da je bistveno večja možnost naleta.

  4)   Držimo varnostno razdaljo. Naj se zdi še tako mamljivo »prilepiti« se na vozilo pred seboj in mu pozorno slediti, saj v megli težko sledimo talnim oznakam in težje opazimo luknje, ovinke in podobno, se moramo zavedati, da to je idealen recept za nesrečo. Veliko varneje je, da sami določimo svojo hitrost in pot.

  5)    Vozimo počasi! Morda nekdo pred nami vozi zelo počasi in obstaja nevarnost, da se zaletimo vanj. Prav tako se je morda pred nami že zgodila prometna nesreča, ki je ne bomo pravočasno opazili, zato v megli zlahka pride do verižnih trkov.

  6)    Nikakor ne smemo ustavljati na prometnem pasu in če smo zaradi slabe vidljivosti pred izvozi ali odcepi prisiljeni upočasniti skoraj do ustavitve, obvezno vključite vse štiri smernike. Tudi v nujnem primeru vedno nadaljujmo z vožnjo do mesta, kjer lahko varno zavijemo s ceste.

  7)    Posebno pozorni bodimo na pešce in kolesarje. Zaradi osredotočenosti na luči vozil pred nami lahko hitro spregledamo kolesarja ali pešca.

  8)    V zelo gosti megli si izven mesta lahko pomagamo tudi tako, da odpremo okno in poslušamo, saj nam lahko sluh občutno nadomesti zmanjšano vidljivost.

   9)    Pazimo, da se nam stekla ne zarosijo od znotraj, saj so lahko zarošena stekla in zunanja megla usodna kombinacija.

  10)    Pred odhodom preverimo, ali vse luči delujejo – kratke luči, dolge luči, pozicijske, sprednje in zadnje meglenke, smerniki, zavorne luči.

Če se v megli znajdemo za počasnim vozilom, bodimo potrpežljivi. Prehitevanje v megli je lahko izjemno tvegano, saj je razdaljo in hitrost ostalih vozil težje oceniti. Če je mogoče, se na pot odpravimo dovolj zgodaj, kadar obstaja velika verjetnost megle, če pa nas megla ujame nepripravljene, pa se opomnimo, da je bolje, da zamudimo, kot pa, da na cilj sploh ne pridemo.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto