Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zakaj avto ne sme postati ženska torbica na kolesih
Varno za volanom
Zakaj avto ne sme postati ženska torbica na kolesih
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.09.2023 00:14

Ženske rade v avtu nakopičimo številne nujne potrebščine, kar pa ni vedno dobro. Razlogov za to je več.

Urša Prosenjak

Ženske smo znane po tem, da v svoje torbice strpamo vse mogoče pripomočke in potrebščine, ki bi jih utegnile potrebovati v svojem vsakdanjiku. Podobno vlogo mnoge med nami namenimo tudi svojemu avtomobilu, ki sčasoma postane pomožno stanovanje ali pa vsaj omara na kolesih. V avtu se skoraj praviloma znajdejo par ali dva visokih pet, ali pa udobni čevlji, v katere se preobujemo, ko sezujemo visoke pete, nekaj rezervnih jopic, kakšna kozmetika, športni pripomočki za rekreacijo v naravi, različne igračke za kratkočasenje najmlajših potnikov, da o smeteh v obliki trgovinskih računov in embalaže prigrizkov, ki se hitro zaredijo v avtu, sploh ne govorimo. A čeprav so nekateri rekviziti priročni in jih je smiselno imeti s sabo, pa je pametno, da je njihova količina zmanjšana na minimum.

Več ko je stvari, ki jih prevažamo v avtomobilu, večja je teža, ki je v tem primeru v veliki meri odvečna. Težji ko je avto s potniki in prtljago vred, višja je poraba goriva. In medtem ko ovitek od čokolade in par rezervnih čevljev sama po sebi ne predstavljata pretirane dodatne teže, pa se ob nakopičenju teh predmetov temu primerno poveča tudi teža, z njo pa poraba. Dodatnih 100 kilogramov v vozilu poveča porabo za 0,3 litra. Enako velja za dodatke, kot so strešni kovčki in nosilci za kolesa, ki motijo aerodinamiko avtomobila in povečujejo porabo goriva, zato je smiselno tovrstne prtljažne rešitve namestiti le takrat, ko jih zares potrebujemo.

Odvečna teža, ki pomeni višjo porabo goriva, pa ni edini razlog, zaradi katerega ni dobro voziti s sabo nepotrebnih stvari. Dokler so predmeti varno spravljeni v prtljažniku ali v za to namenjenih shranjevalnih predalih, ni nič narobe. Težave pa lahko hitro povzročijo predmeti, ki ležijo prosto razsuti v kabini. Stvari, ki ležijo na tleh za voznikovim sedežem ali pa na zadnji klopi, se lahko odkotalijo pod stopalke, kar lahko oteži zaviranje v sili in s tem povzroči življenje ogrožujočo situacijo. Polica za zadnjim sedežem se morda zdi kot nalašč za odlaganje kakšnih malenkosti – vsi smo na njej že videli kimajočega kužka ali kakšno podobno figurico ali pa natlačene vrečke družine med potjo na počitnice – vendar je to v resnici najmanj primerno mesto. Ob zaviranju bo namreč gibalna količina predmetov ostala enaka, zaradi česar bo nepritrjene predmete vrglo naprej, pri tem pa lahko zadenejo in poškodujejo voznika in potnike.

Obstaja seveda še več drugih razlogov, specifičnih glede na naravo naših nujnih rekvizitov, ki govorijo proti dolgotrajnemu prevažanju v avtu. Čeprav se zdi mikavna misel, da bi imeli svojo priljubljeno kremo za roke kar v predalu v avtu, da bo vedno na dosegu, pa avto zaradi velikih temperaturnih sprememb ni primerno mesto za hrambo kozmetike ali drugih pokvarljivih izdelkov. Enako velja za predmete iz materialov, ki jih lahko ekstremne temperature poškodujejo. Nenazadnje bomo veliko lažje ohranjali splošno čistočo potniške kabine, če bo v njej čim manj stvari. Vseeno pa rezervna jopica in par udobnih čevljev ne bosta nikomur napoti.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto