Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ženska, ki je dala Maxu Vestappnu talent
Sophie Kumpen
Ženska, ki je dala Maxu Vestappnu talent
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.09.2023 02:15

Če bi Sophie vztrajala na svoji poti, bi lahko postala uspešna dirkačica Formule 1. A je dala prednost nečemu drugemu in vzgojila največjega šampiona današnjega časa.

Urša Prosenjak

Max Verstappen je eden najboljših dirkačev Formule 1, k njegovemu uspehu pa sta pomembno prispevala tudi starša. Nekdanji dirkač ni le njegov oče Jos, pač pa se je svoj čas z motošportom ukvarjala tudi njegova mati Sophie Kumpen.

Ženska, ki je dala Maxu Vestappnu talent

Danes 47-letna Sophie je bila v mladosti nadarjena tekmovalka v kartingu. Na stezi se je spopadla z nekdanjim svetovnim prvakom Formule 1 Jensonom Buttonom in številnimi drugimi odličnimi dirkači, kot so Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli in Nick Heidfeld. Tekmovala je tudi s sedanjim vodjem ekipe Red Bull Racing Christianom Hornerjem.

Ženska, ki je dala Maxu Vestappnu talent

S kartingom se je začela ukvarjati pri 11-ih, sodelovala pa je tudi v svetovnem prvenstvu Formule A. Pri 16-ih je dosegla 9. mesto v prvenstvu. Šport je imel v njeni družini pomembno vlogo. Njen oče, Robert Kumpen, je bil predsednik belgijskega nogometnega kluba KRC Genk, njen brat Paul pa je dirkač.

Ženska, ki je dala Maxu Vestappnu talent

Sophiejin dirkaški stil je bil zelo fleksibilen, dosegala pa je zelo dosledne čase. Pravijo, da je Max to podedoval po njej. Svoj največji uspeh je dosegla leta 1995, ko je osvojila pokal Andrea Margutti. A že kmalu po tem je odložila svojo čelado in opustila motošport. Leta 1996 se je poročila z Josom Verstappnom in leto kasneje rodila Maxa, še dve leti kasneje pa njegovo sestro Victorio. Odločila se je dati prednost družini in vzgoji otrok, predvsem na pobudo moža, ki si je njeno vlogo predstavljal tako. Vseeno pa ji je uspelo ohraniti ljubezen do dirkanja in jo tudi prenesti na oba otroka. Na stezo se je še enkrat podala leta 2013 na dirki Formido Swift Cup, a se je njen nastop končal z nesrečo, v kateri si je poškodovala vretence.

Zakon z Josom Vestappnom se je končal leta 2008, pa že pred tem par ni bil srečen. Skupna jima je bila le ljubezen do motošporta, v zakonu pa sta vztrajala, dokler sta, le zaradi otrok. Njun odnos se je drastično poslabšal, ko se je Jos leta 2003 upokojil. Zaradi nesoglasij z ženo je iskal uteho v številnih razmerjih z drugimi ženskami, ki jih je sicer skušal skrivati pred ženo, a nazadnje tudi to ni bilo več mogoče. Ko je Sophie izvedela za njegovo varanje, sta sicer poskušala rešiti zakon s pomočjo svetovanja, a brez uspeha. Če je njegov avtoritaren in patriarhalen pogled na življenje pripravil podlago za razpad zakona, so njegova razmerja pomenila še zadnji žebelj v krsto že tako mrtvega zakona s Sophie, ki je kasneje povedala, da je za bivšega moža veliko žrtvovala in s tem priznala, kako velika je bila njena ljubezen do dirkanja v resnici.

Ženska, ki je dala Maxu Vestappnu talent

Njuni poti sta se tako razšli, ko je imel Max 11 let, a sta oba ostala močno vpeta v njegovo že takrat vzpenjajočo kariero. Čeprav se danes s sinovo kariero ukvarja predvsem oče, je tudi mama izjemno ponosna na Maxa, vendar pa je kljub njegovim bogatim izkušnjam vseeno še vedno v skrbeh vsakič, ko njen sin sede v dirkalnik. Po uteho se zateka tudi v vero. Vse od Maxove prve zmage z Red Bullom gre vsak četrtek v cerkev in tam prižge svečo ter moli za sina, ob vsaki dirki pa tudi ognjevito navija zanj.

Ženska, ki je dala Maxu Vestappnu talent

Čeprav se je odločila dati prednost vlogi matere kot karieri dirkačice, pa je po mnenju mnogih poznavalcev ena redkih, če ne kar edina ženska v novejšem obdobju, ki bi ji lahko uspel preboj v Formulo 1. Tako menita med drugim David Coulthard in nekdanji vodja ekipe Eddie Jordan. A čeprav ni napravila pomembnega koraka za ženske v motošportu, pa je za motošport naredila še več: svetu je dala enega največjih šampionov Formule 1.

Ženska, ki je dala Maxu Vestappnu talent

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto