Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ni lahko biti ženska v Formuli 1
Hannah Schmitz
Ni lahko biti ženska v Formuli 1
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.11.2023 02:26

Max Verstappen velja trenutno za nepremagljivega šampiona v Formuli 1. Zasluge za to gredo seveda njegovemu talentu in trdemu delu, a tolikšen uspeh ne bi bil možen, če ne bi imel najprej zmagovalnega dirkalnika, nato pa še izvrstne strateginje.

Urša Prosenjak

Hannah Schmitz je glavna strateška inženirka ekipe Red Bull Racing. V ekipi je že skoraj 15 let, na trenutem položaju pa je od leta 2021. Njena pot do sem pa ni bila lahka ali brez ovir.

»Težko je bilo biti ena prvih žensk, ki je sedela na pit wallu,« priznava 38-letna Britanka. Po lanski dirki na Nizozemskem se je na spletu pojavilo veliko sovražnih zapisov, nastrojenih prav proti Red Bullovi strategini. »Vsak ima svoje mnenje in rešitev je, da ne poslušaš vseh in si ne ženeš k srcu,« pojasnjuje, kako se je spopadala s sovražnim govorom.

Med njenimi najlepšimi spomini je dirka za Veliko nagrado Brazilije 2019. Ko je moral Mercedesov dirkač Valtteri Bottas ustaviti svoj dirkalnik, ker je imel težave s hidravliko, je Red Bullov pit wall za trenutek zajela panika. Schmitz je sprejela ključno odločitev: »Mislim, da bi morali v bokse.«

»Običajno veš, kaj boš počel med varnostnim avtomobilom še preden se pojavi. Takrat smo se pogovarjali o tem, a nihče se ni dokončno odločil.« Zahvaljujoč njeni odločitvi je Verstappen šel v bokse po nove mehke pnevmatike, kar je botrovalo njegovi zmagi.

Z zmago seveda pride tudi slovesnost na odru za zmagovalce, kamor se je kot članica zmagovalne ekipe povzpela tudi Hannah. »Ko gledaš podelitev, imaš občutek da je to precej hitra slovesnost,« pravi Schmidt. »Toda dejansko stati tam – poskušati dojeti, da si tam zgoraj zaradi odločitve, ki si jo sprejel … To je bila neverjetna čast. Bil je neverjeten občutek.«

Hannah Schmitz je odločna zagovornica raznolikosti v športu. Prepričana je, da je pomembno, da so ženske zastopane v medijih, da se poveča zanimanje žensk za šport. »Ljudje s ponosom pokažejo, kaj počnejo, in da pomagajo spodbuditi ženske, mlada dekleta, da sledijo svojim ciljem kariere v motošportu. In zanje je toliko vznemirljivih karier… V motošportu je toliko neverjetnih žensk. Resnično sem vesela, da lahko pomagam to predstavljati.«

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto