Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kako pravilno uporabljamo dolge luči?
Varna vožnja ponoči
Kako pravilno uporabljamo dolge luči?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.02.2024 01:06

Dolge luči nam lahko močno olajšajo nočno vožnjo, z nepravilno uporabo pa si jo lahko tudi po nepotrebnem otežimo. Zato je pomembno poznati nekaj osnovnih pravil za uporabo visokega ali dolgega snopa žarometov.

Urša Prosenjak

Spoznajmo dolge luči

Po dolgoletni uporabi istega avtomobila je uporaba določenih funkcij že popolnoma avtomatizirana, ko pa sedemo za volan novega avta ali avta, ki ga ne vozimo pogosto, pa je pomembno preveriti, kje preklapljamo med kratkimi in dolgimi lučmi ter kako to naredimo. Vsak avto ima svoje posebnosti, zato je pomembno, da to preverimo, preden se znajdemo v temi na cesti.

Kdaj uporabimo dolge luči

Dolge luči uporabljamo ponoči za osvetlitev širšega pasu dlje pred avtomobilom. Uporabljamo jih izven naselij oziroma območij mestne razsvetljave in kadar vsaj 100 metrov pred nami ne vozi drugo vozilo.

Kdaj ne smemo uporabljati dolgih luči

V slabih vremenskih pogojih, kot je močan dež, snežni metež ali megla, nas bo zamikalo, da bi prižgali dolge luči in si tako izboljšali vidljivost. A ravno nasprotno bodo dolge luči situacijo le še poslabšale. V pogojih slabe vidljivosti je bolje uporabiti običajne žaromete v kombinaciji z meglenkami, če jih imamo.

Posebno pozornost moramo nameniti tudi uporabi dolgih luči pri vzponu v klanec, ob približevanju ovinku, ko dohitimo pred nami vozeče vozilo in ob srečanju z nasproti vozečim vozilom. V prvih dveh primerih moramo biti le pripravljeni v hipu preklopiti na kratke luči, v zadnjih dveh primerih pa je takojšnja uporaba kratkih luči obvezna, da ne zaslepimo ostalih voznikov.

Kako se pravilno odzovemo na dolge luči

Če se nam nasproti približuje vozilo z dolgimi lučmi, nas lahko to zaslepi ali nam močno zmanjša vidljivost. Voznika lahko s kratkim prižigom lastnih dolgih luči opozorimo na pomoto, a če se na naše opozorilo ne odzove, je najvarneje, da upočasnimo in se orientiramo po desnem robu vozišča, po potrebi pa tudi ustavimo, dokler vozilo ne odpelje mimo.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto