Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Neskončno poletje
Renault Austral Hybrid 160 Techno
Neskončno poletje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
24.04.2024 21:55

Renault je v lanskem letu na slovenski trg pripeljal svojega novega športnega terenca s privlačnim imenom, ki uteleša duha daljne južne dežele.

Urša Prosenjak

Ob Australu razumljivo pomislimo na deželo tam spodaj, vendar dejansko nima z njo nič opraviti. Ime Austral izvira iz latinske besede australis, ki pomeni južno, Renault pa je ime zaščitil že leta 2005. Sedemnajst let pozneje je naposled nastal avto, ki si ga je prislužil. Austral je v Renaultovi floti nadomestil model Kadjar. Bolje rečeno ga je nadgradil, saj ga po kvaliteti in udobju močno prekaša, skoraj kot bi Renault želel z njim uvesti prestižno različico nekdanjega Kadjarja. Njegova velikost in grobe poteze razkrivajo dediščino predhodnika, natančnejše linije pa prinašajo novo Renaultovo oblikovalsko filozofijo, ki pomeni prenovljeno prednjo masko z značilno rešetko in ogromnim Renaultovim diamantom, žarometi in dnevnimi lučmi ter zadnjimi lučmi v obliki traku z LED diodami. Zunanjost popestrijo kromirani elementi, kot denimo letev na prednji maski in detajli na c stebričkih, sicer pa je splošen vtis dokaj diskreten, s precej tradicionalno obliko sodobnih športnih terencev.

Neskončno poletje

Povsem drugače pa je v potniški kabini. Pričakovano je prostorna na vseh potniških mestih, tudi na zadnji klopi, do kamor se zlahka dostopa skozi zadnja vrata, ki se odpirajo pod širokim kotom. A Australova superiornost je v prednjem delu kabine in zlasti sta je deležna voznik in sovoznik. Volan je rahlo eliptičen, kot bi ga zgoraj in spodaj malce stisnili proti sredini. Seveda je nastavljiv po višini in globini, za vožnjo v mrazu pa je tudi ogrevan. Na njem je gumb MultiSense za personalizacijo načinov vožnje. Za volanom je digitalni zaslon z zelo estetsko in očem prijetno grafiko, ki se ponaša z bogatim naborom barv po izbiri, ki so v korelaciji z izbrano barvo ambientalne osvetlitve, na desni strani volana pa je poleg običajnih obvolanskih ročic tudi ročica menjalnika. Med voznikom in sovoznikom je visoka sredinska konzola prepoznavnega in izstopajočega dizajna. Na njenem osrednjem mestu je odlagalno mesto za mobilni telefon, ki je obenem polnilna postaja za brezžično polnjenje, s sprednje strani pa jo obdaja izvirno oblikovan  element, za katerega bi na prvi pogled mislili, da gre za prestavno ročico, v resnici pa je ročaj za pomik pokrova sredinske konzole in obenem tudi naslon za roko. Pred njim je še prostor za dve pijači in odlagalno mesto za drobnarije, nad katerim sta USB-C vhoda za polnjenje telefona s kablom ali pa za žično povezavo z infotainmentom. Nad njima je nekaj fizičnih gumbov, nad katerimi je sredi armaturne plošče velik pokončen zaslon na dotik, ki je s skupnim upognjenim ohišjem povezan z digitalno ploščo za volanom. Notranjost je izrazito digitalno orientirana in natančno dodelana, kar daje skoraj prestižen občutek.

Neskončno poletje

V prtljažniku je 500 litrov osnovne prostornine, ki jo lahko s podrtjem zadnjih sedežev povečamo še za okoli 1000 litrov.

Australa poganja blago hibridni 1,3-litrski motor s turbopolnilnikom in 12-voltno tehnologijo, povezan s samodejnim brezstopenjskim menjalnikom. Proizvaja 116 kW moči in do stotice potrebuje dobrih 9 sekund. Poraba je za razmeroma velik avto spodobna, saj se je kljub obilju avtocestne vožnje in nekoliko težji nogi v mojih rokah pridno držala pod 7 litri. Na cesti se dokaj vzorno obnaša, kar se kaže z dobro lego in prizadevnim pobiranjem neravnin s podvozjem, ki človeka zlahka pretenta v prepričanje, da se vozi po precej boljših cestah.

Neskončno poletje

Pod črto, Austral je nadvse všečen avto z nekaj izstopajočimi lastnostmi, ki predstavljajo močno prednost pred konkurenco in mednje nedvomno spada počutje v potniški kabini, ki spominja na sproščenost južnih krajev in neskočnega poletja.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto