Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Varno čez cesto z opeko v roki
Izvirno
Varno čez cesto z opeko v roki
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.05.2024 03:39

Bodi viden, zgrabi opeko!

Urša Prosenjak

Na prehodih za pešce imajo pešci prednost, kar pa jim ne zagotavlja varnosti samo po sebi. Mnogi vozniki pešcem ne ustavijo, kljub temu, da jih vidijo in razumejo njihovo namero prečkati cesto. V Kanadi so se zato odločili za nenavaden ukrep.

Vision Zero Vancouver je organizacija, ki si prizadeva spremeniti mesta v varne prostore za vse nemotorizirane uporabnike. Zadnja akcija za pomoč pešcem pri varnem prečkanju zebre je pritegnila pozornost družbenih omrežij in medijev.

Da bi pešcem olajšali prečkanje ceste brez strahu, da bi jih kdo povozil, je društvo s sloganom Be Seen, Grab A Brick (Bodi viden, zgrabi opeko) na obeh straneh prehodov brez semaforja postavilo košare z opekami. Namenjena je temu, da pešci poberejo eno od teh opek, preverijo, ali je varno prečkati, nato pa prečkajo cesto. Koncept se zanaša na instinktiven odziv voznikov, ki naj bi ob pogledu na pešce, oborožene z opekami, nagonsko zavirali in jim dali prednost. Seveda društvo ne spodbuja pešcev k metanju opek v vozila, ampak meni, da bodo tako bolj vidni.

Košare z opeko se nahajajo na več lokacijah v mestu.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto