Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Psihopatom so všeč hrupni avtomobili
Raziskava
Psihopatom so všeč hrupni avtomobili
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.06.2024 03:00

Hrupni avtomobili so na dirkališčih sicer balzam za ušesa in paša za oči, v mestih in v običajnem prometu pa so večinoma dokaj moteči in neprijetni za vse, razen za svojega voznika. Kanadski znanstveniki so proučevali osebnostne lastnosti teh voznikov in se dokopali do kontroverznih ugotovitev.

Urša Prosenjak

Na Western University of London v kanadskem Ontariu je oddelek za psihologijo opravil raziskavo med vozniki, ki vozijo ali želijo voziti avtomobile s prirejenimi izpušnimi sistemi. Študija, ki jo je vodila prof. Julie Aitken Schromer, je vključevala 529 študentov dodiplomskih poslovnih smeri. Rezultati so pokazali, da ljudje z željo po hrupnih avtomobilih z naravnanim izpušnim sistemom korelirajo z visoko stopnjo psihopatskih in sadističnih lastnosti.

Udeležence so vprašali, ali vidijo svoj avto kot del ali razširitev svoje osebnosti, ali vidijo nekaj pozitivnega v hrupnih avtomobilih in ali bi avtomobile prilagodili, da bi bili bolj hrupni. Hkrati so udeleženci testiranja opravili psihološki test, namenjen merjenju osebnostnih lastnosti, kot so narcisizem, psihopatija in makiavelizem. Kljub prvotni domnevi, da imajo ljudje, nagnjeni k hrupnim izpuhom, narcisistične lastnosti, so rezultati pokazali drugače.

»Ugotovili smo, da sta bili značilnosti sadizma in psihopatije večkrat prisotni pri tistih, ki so želeli prilagoditi izpušne sisteme. Zdi se, da so to lastnosti, ki so skladne z ignoriranjem čustev drugih ljudi. Na ta način se kaže psihopatska plat osebnosti,« pojasnjuje prof. Aitken Schromer.

Sadistična plat njihove osebnostne strukture se po mnenju raziskovalcev kaže v verjetnem zadovoljstvu, ki ga občutijo, ko vedo, da določena situacija pri drugih povzroča nelagodje. Vendar je treba upoštevati, da demografska skupina študentov med 18. in 20. letom ni ravno tista ciljna publika, ki je značilna za vedenje odraslih.

Čeprav je morda pretirano označiti za psihopata nekoga, ki uživa v hrumenju skozi mesto, pa nedvomno to kaže na določeno raven neobzirnosti. Kot smo zapisali uvodoma, obstaja primeren čas in kraj za uživanje v hrupu avtomobilov, mestne ulice pa to niso.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto