Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Znak, ki odganja kenguruje (in morda nekoč tudi druge živali)
Inovacija
Znak, ki odganja kenguruje (in morda nekoč tudi druge živali)
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.06.2024 02:43

Nočna vožnja je zlasti na cestah v bližini gozdov in podeželja lahko zelo nevarna zaradi pojavljanja divjadi, ki se znajde na vozišču. Z Volkswagnovo inovacijo pa bi lahko trki z divjadjo že kmalu postali preteklost.

Urša Prosenjak

Volkswagen je za svoje avtomobile v Avstraliji razvil posebno značko za odganjanje kengurujev. RooBadge je na prvi pogled enak običajnemu VW logotipu na prednji maski, vendar ima vgrajene usmerjene zvočnike, ki oddajajo skrbno izbran zvok, ki odvrača kenguruje.

Volkswagen je pri razvoju posebnega znaka, ki bo na voljo tudi za druge proizvajalce, združil moči s strokovnjaki za kenguruje z Univerze v Melbournu, da bi izvedel več o teh živalih, avstralska organizacija za reševanje divjih živali Wires pa pomaga z zagotavljanjem podatkov v realnem času o tem, kje so kenguruji po vsej celini.

RooBadge deluje kot odvračilni dejavnik za vzhodnega sivega kenguruja, kasneje pa naj bi dodali še nove zvoke, ki bodo odvračali tudi kenguruje drugih vrst, zmanjšano pa naj bi bilo tudi tveganje trkov z divjadjo. Uporabljena je kombinacija naravnih in sintetičnih zvokov, ki jih oddajajo usmerjeni zvočniki, povezani s 360-stopinjskimi kamerami in senzorji gibanja.

Njihovo učinkovitost so testirali tako, da so sistem vgradili v pickupe Amarok, ki so bili nato za šest mesecev postavljeni na strateške lokacije v habitate kengurujev. Volkswagen je spremljal njihove reakcije in potrdil, da je RooBadge učinkovit. Po testiranju tehnologije s stacionarnimi vozili je podjetje prejelo odobritev Oddelka za raziskovalno etiko za oceno strojne opreme z nizkohitrostnimi mobilnimi vozili Amarok.

RooBadge, ki so ga razvijali tri leta, deluje s posebno aplikacijo v vozilu, ki uporablja podatke GPS in telemetrije. Samodejno odda zvoke skozi kritična območja z možnimi trki s kenguruji. Pri Amaroku je na voljo kot rešitev plug & play z zamenjavo originalne oznake z visokotehnološkim logotipom VW.

Volkswagen naj bi se pogovarjal že s partnerji v Evropi in ZDA, da bi predelali RooBadge v odvračilni znak tudi za druge živali.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto