Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nasilje na cesti je po mnenju večine voznic zaskrbljujoča težava
Mednarodni dan voznic 2023
Nasilje na cesti je po mnenju večine voznic zaskrbljujoča težava
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
24.06.2024 13:41

24. junij je mednarodni dan voznic. Ob tej priložnosti je žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk, ki jo sestavlja 77 avtomobilističnih novinark iz 53 držav sveta (WWCOTY), opozorila na enega največjih problemov današnjega časa, ko govorimo o vožnji.

Urša Prosenjak

Glede na nedavno raziskavo, ki jo je izvedla žirija WWCOTY, skupno 78 % voznic meni, da je agresija na cesti resen problem. V raziskavi je sodelovalo približno 1500 voznic iz 20 držav: Avstralija, Avstrija, Belgija, Kolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Indija, Italija, Nova Zelandija, Pakistan, Poljska , Srbija, Španija, Švica, Velika Britanija in ZDA.

Raziskava, ki jo je vodila članica žirije WWCOTY iz Češke, Sabina Kvašova, urednica revije in spletnega portala Žena v aute, je pokazala, da 78 % voznic agresijo na cesti obravnava kot resen problem, 69 % pa jih meni, da je agresivno obnašanje na cesti v porastu.

»Z vprašalnikom smo analizirali, kako se počutijo voznice, česa se bojijo, kako se obnašajo za volanom in na cestah,« pravi Sabina Kvašova.

Glede na študijo so tri glavne teme, ki skrbijo voznice: agresivni vozniki (22 %), prometne nesreče (20 %) in vožnja ob zmanjšani vidljivosti (20 %). Sledijo zdrsi vozil (13 %) in trki z živalmi (9 %). Po drugi strani pa se 16 % voznic ne boji ničesar.

Zanimivo je pogledati odgovore, ki se razlikujejo od države do države. Tako na primer agresivne voznike kot glavno skrb med vožnjo največkrat navajajo udeleženke ankete iz ZDA (82 %), Španije (31 %) in Poljske (38 %).

Prometne nesreče so kot glavna bojazen navedene v odgovorih iz Italije (51 %), Poljske (35 %) in Nemčije (31 %).

Vožnja ob zmanjšani vidljivosti skrbi predvsem voznice iz Velike Britanije (52 %), Nemčije (50 %) in Poljske (20 %).

»Večina voznic na svetu, približno 55 %, se občasno srečuje z agresivnim vedenjem na cesti, 25 % se jih z agresivnim vedenjem srečuje vsak dan, 20 % pa večkrat na teden,« poudarja Sabina Kvášová.

Na vprašanje, kako se spopasti z agresijo na cesti, voznice po svetu večinoma predlagajo strožje kazni (45 %), program specializirane psihološke terapije (27%), podrobnejše usposabljanje bodočih voznikov (20 %) in preventivne akcije (8 %).

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto