Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Od golega modela do kraljice Bugattija
Helle Nice
Od golega modela do kraljice Bugattija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.07.2024 06:26

V motošportu so ženske še vedno bolj izjema kot pravilo, toda pionirke so na tem področju orale ledino že pred stoletjem. Ena izmed prvih dirkačic je bila Mariette Hélène Delangle, bolj znana z umetniškim imenom Hellé Nice.

Urša Prosenjak

Mariette Hélène Delangle se je rodila 15. decembra 1901. Na nek način se je z motošportom srečala že zgodaj, saj je pri treh letih opazovala dirko Pariz–Madrid, ki je potekala blizu kraja kjer je živela. A življenjska pot jo je najprej vodila v povsem druge vode. V svojih zgodnjih odraslih letih je delala kot goli model za umetnika Reneja Carrera, nastopala pa je tudi kot plesalka.

Od golega modela do kraljice Bugattija

Preko Carrèra je spoznala Henrija de Courcellesa in Marcela Mongina, ki sta vodila podjetje z avtomobilsko opremo in dirkala s športnimi avtomobili, nad čimer se je navdušila tudi Helene. Leta 1920 je opravila vozniški izpit in se odločila, da se bo s svojim avtomobilom Citroen odpravila na potovanje po Franciji. Leta 1921 je z obema moškima odpotovala v Anglijo, kjer so nameravali dirkati na dirkališču Brooklands. Mariette je bil razočaran ugotovila, da ne more dirkati, ker je bila dirka samo za moške. V Parizu se je nato posvetila plesni karieri in si nadela umetniško ime Helle Nice. Njena plesna točka je kmalu zaslovela z nastopi v Hotelu Ritz in v dvorani Olympia, do leta 1927 pa je bila Helle že dovolj uveljavljena, da je nastopila v predstavi Mauricea Chevalierja. Njeno vzpenjajočo se plesno kariero je dve leti kasneje prekinila poškodba. Pri smučanju si je poškodovala koleno, kar je vodilo v leto dni okrevanja, pa tudi v odločitev, da se vrne k motociklizmu in avtomobilizmu.

Če je bila v zgodnjih dvajsetih zavrnjena kot ženska, je imela zdaj več sreče. Junija 1929 se je udeležila svoje prve dirke za Veliko nagrado žensk ali Grand Prix Feminin, kjer so bile njene tekmice Aniela d'Elern, Dominique Ferrand, Violette Morris in Lucy O'Reilly Schell. Vztrajnost na zahtevnih treningih se je obrestovala, za volanom avtomobila Omega-Six je prva prečkala ciljno črto. Že naslednji dan je bila povabljena v Bugattijev razstavni prostor na Avenue Montaigne, kjer so ji ponudili udeležbo v tekmovanju Actor's Championship z njihovim roadsterjem Type 43A. Osvojila je naslov prvakinje, za tem pa je zmagala še na dirki v Le Touquetu. Uspehi so privabili sponzorje in podpisala je sponzorsko pogodbo s cigaretami Lucky Strike. Kot rezultat svojih uspehov si je kupila jahto in črn avto Hispano-Suiza. Ettore Bugatti jo je povabil, naj vozi Type 35 na hitrostnih preizkušnjah na dirkališču Montlhery, kar ji je sčasoma prineslo vzdevek kraljica Bugattija.

Od golega modela do kraljice Bugattija

Medtem ko se je njena dirkaška kariera vzpenjala, pa je zasebno imela manj sreče. Imela je bolj ali manj skrivno razmerje z Brunom, grofom Harcourtskim, ki je bil poročen. Helle je kupila enega od avtomobilov, ki jih je uporabljala v kronometru in odpotovala na Veliko nagrado Maroka v Casablanco, kjer je upala, da bo preživela čas z grofom. A ni se izšlo po načrtih. Bruno je umrl po nesreči na treningu, ona pa je odstopila od dirke.

Tragedija v zasebnem življenju pa je ni odvrnila od ljubezni do hitrosti. Postala uveljavljeno ime v Franciji, sloves pa jo je ponesel tudi v tujino. Leta 1930 je obiskala Združene države Amerike. Trenirala je dirkanje na makadamski stezi v Harrington Parku v New Jerseyju in dobila 200 dolarjev na dogodek kot demo voznica. Njen prvi nastop je bil v Woodbridgeu in takoj je dobila vzdevek "Speedbowl Queen", s čimer je pridobila sponzorsko pogodbo z Esso. Medtem ko so ji promotorji povedali, da je prva ženska, ki je dirkala z avtomobili v ZDA, sta to že storili Joan la Costa in Elfreida Mais, čeprav nobena ženska ni dirkala na makadamskih stezah. Helle je vozila na nevarnih dirkališčih, kot je Langhorne Speedway, kjer so bile smrtne nesreče pogoste. Življenje je izgubilo kar nekaj njenih prijateljev, denimo Bill Albertson in Herman Schurch.

Helle je nadaljevala z dirkami in podrla več časovnih rekordov in tekmovala na ženskem prvenstvu v Montlhéryju. Julija 1931 je bila druga za Anne Itier v Coupe des Dames v Reimsu, v dirki z moškimi vozniki pa je bila četrta. Njeni tekmeci so bili Louis Chiron, Stanisław Czaykowski , René Dreyfus , Philippe Etancelin in Marcel Lehoux. Z dirkanjem je zaslužila znatne zneske, saj je prejemala prijavnine od 5.000 do 6.000 frankov na dirko. Enako živahno in razburljivo je bilo v istem obdobju njeno zasebno življenje, saj je imela v zgodnjih 1930-ih veliko ljubimcev, med njimi Georgesa d'Arnouxa, Rogerja Bonneta, Renéja Carrièra, Marcela Lehouxa in Philippa de Rothschilda.

Od golega modela do kraljice Bugattija

Leto 1932 je začela z zmago na Rallye Paris – Saint-Raphaël Féminin z Odette Siko v Alfi Romeo 6C. Za Veliko nagrado sezone 1932 je z Lehouxom odpotovala na jug za Veliko nagrado Alžirije v Oranu, kjer je bila druga v 2-litrski kategoriji. Na Veliki nagradi Maroka v Casablanci se ji ni uspelo kvalificirati. Med sezono Grand Prix 1933 je sodelovala na manj dogodkih zaradi operacije slepiča. V letih, ki so sledila, se je soočila s še več izgubami prijateljev. Na dirki za Veliko nagrado Monze na Autodromo Nazionale Monza so umrli trije vozniki, Giuseppe Campari, Baconin Borzacchini in Stanislas Czaikowski. Guy Bouriat, ki ji je pomagal leta 1929, je umrl na Veliki nagradi Pikardije. Helle je ponovno zmagala na Veliki nagradi za ženske v Montlheryju, na Coupe des Alpes pa je bila tretja z Rogerjem Bonnetom. Naslednje leto, na Grand Prix de Dieppe, je videla svojega prijatelja Jeana Gaupillata, ki se je v kvalifikacijah zaletel v drevo, zaradi nesreče je pozneje umrl. Dirkala je v finalu kljub temu, da ženskam to običajno ni bilo dovoljeno. Na cilj je prišla sedma, med tekmeci kot so Chiron, Lehoux, Etancelin in Francis Curzon.

Leta 1936 je s svojim bodočim partnerjem Arnaldom Binellijem odpotovala v Brazilijo, da bi nastopila na dveh dirkah za veliko nagrado. Med Veliko nagrado Sao Paula je bila na tretjem mestu za brazilskim prvakom Manuelom de Teffejem, ko je njena Alfa Romeo zadela balo sena in trčila v tribuno, pri čemer je umrlo šest ljudi, poškodovanih pa jih je bilo več kot trideset. Helle je vrglo iz avta in pristala je na vojaku, ki je umrl. Ker je bila nezavestna, so sprva mislili, da je mrtva. Odpeljali so jo v bolnišnico, kje je bila tri dni v komi. Medtem ko je bila v bolnišnici, jo je obiskal predsednik Getulio Vargas, njen ljubimec Henri Thouvenet pa ji je pisal iz Francije, ji zagotovil, da ni odgovorna za nesrečo in uredil, da je prejela odškodnino. Ob vrnitvi v Francijo se je Nice zapletla v škandal zaradi uvoza avtomobilov brez plačila carine. Skupaj z drugimi dirkači, kot so Robert Brunet, Philippe Etancelin, Benoît Falchetto  in Raymond Sommer, je bila obsojena in plačati je morala kazen.

Leta 1937 je sodelovala na vzdržljivostnih preizkušnjah Yacco oil s Claire Descollas, Simone des Forest in Odette Siko na dirkališču Montlhéry. Izmenično s tremi drugimi ženskami je Nice deset dni in deset noči vozila dirkalnik Matford z motorjem V8, ekipa pa je podrla deset svetovnih rekordov. Naslednje leto jo je Nemec Fritz Huschke von Hanstein prosil, naj ga spremlja na reliju v Chamonixu v avtomobilu DKW. Svojo zadnjo dirko je odpeljala leta 1939 tik pred izbruhom vojne, ko je vozila Renault 4CV v Commingesu.

Med drugo svetovno vojno je Nice živela z Binellijem v Parizu, nato pa sta se leta 1943 preselila na podeželje na jugu Francije. Leta 1949 jo je ugledni dirkač Louis Chiron na zabavi v Monaku ob proslavitvi prvega povojnega relija Monte Carlo obtožil, da je bila med vojno agentka Gestapa. Takrat je bila preveč šokirana, da bi odgovorila, kasneje pa so jo izobčili. Kasnejša proučevanja niso dala nobenih podatkov, ki bi potrdili Chironove navedbe. Kljub temu, da obtožbe niso bile podprte z dejstvi, so bile dovolj, da so odvrnile sponzorje in tako končale njeno tekmovalno kariero. Poskušala je sodelovati na Veliki nagradi Nice 1951, a jo je v zadnjem trenutku zamenjal mladi Jean Behra.

Od golega modela do kraljice Bugattija

Nice je v svojih poznih letih živela v revščini. Leta 1957 se je preselila v Magagnosc , tri leta pozneje pa jo je zapustil Binelli. Za pomoč je zaprosila organizacijo La Roue Tourne in živela nad njihovimi pisarnami v Parizu, kjer je delala kot šoferka. Septembra 1984 odšla v bolnišnico na operacijo nog, nato pa je padla v komo, iz katere si ni več opomogla. La Roue Tourne je zanjo organiziral spominsko slovesnost, njen pepel pa so poslali v Sainte-Mesme, kjer njena odtujena sestra ni hotela vgravirati njenega imena na družinski nagrobnik. Njen Bugatti Type 35B iz leta 1927 je bil leta 2014 prodan na dražbi na Pebble Beach Concours d'Elegance v ZDA za 2.970.000 dolarjev.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto